Har du problem med hårbotten?

Klåda i hårbotten kan bero på många olika saker. Ofta beror det på något i din dagliga rutin som inte fungerar med din hårbotten.

Hårbotten 1

Vanliga orsaker till problem med klåda i hårbotten:

-Tvättar du ditt hår för ofta

-Använder ett schampo som inte passar din hårbotten

-Torr hårbotten

-Stress

-Eksem/hudsjukdomar

-Schampo som innehåller sulfat

-Stylingprodukter som torkar ut din hårbotten

Sulfat är en ingrediens som finns i många schampon och rengöringsprodukter. Det är effektivt för att avlägsna smuts och fett men kan också vara irriterande för huden. Det finns sulfatfria schampon som du kan testa och se om det är detta som irriterar din hårbotten. Har du känslig hud eller lider av seborré (en hudsjukdom som orsakar fet och flagig hud) så kan sulfatet göra dina symtom värre. Testa att köp ett schampo utan sulfat och se om det kan hjälpa dig.

Att tvätta håret för ofta kan leda till kliande hårbotten. Det är olika från person till person hur ofta man ska tvätta håret men vi brukar rekommendera 2-3ggr/ veckan. Tvättar du för ofta så kan det torka ut hårbotten och ta bort det naturliga fettet som skyddar hårbotten. Det kan göra att bakterier och svampar lättare kan angripa och irritera din hud, vilket i sin tur kan leda till klåda i hårbotten.

Stress kan orsaka kliande hårbotten. Stress får kroppen att frigöra kortisol och andra hormoner som kan störa den normala balansen av kemikalier i kroppen. När detta händer så kan det leda till en ökning av inflammation i hela kroppen, inklusive din hårbotten.

Har du en kliande hårbotten var noga med att alltid använda fuktgivande balsam som är anpassad för din hårtyp. Undvik produkter som innehåller alkohol och sulfater eftersom det kan torka ut ytterligare.

Under vinterhalvåret är mjäll en vanlig orsak till torr hårbotten. Mjäll är torra, vitaktiga flagor som bildas av döda hudceller och sebum.

Sebum, även kallat talg, är en oljig substans som finns på hudytan. Huden producerar själv sebum i talgkörtlarna som finns på hudens yta, för att hålla sig återfuktad och skapa ett naturligt skydd. Produktion av sebum är helt normalt och dessutom en viktig funktion för hudens välmående. Ett vanligt fel många gör för att motverka fet hud är att använda uttorkande produkter. Det förvärrar ofta problemen då det signalerar till huden att producera ännu mer sebum för att motverka den uttorkande effekten.
Ett tips är att exfoliera din hårbotten regelbundet med en mild peeling för att ta bort döda hudceller och stimulera cirkulationen i hårbotten.

 

Kliande hårbotten – tecken på håravfall?

En kliande hårbotten kan vara ett första tecken på kronisk inflammation i basen av hårsäckarna. Vilket kan leda till skador och försvagade rötter som så småningom kan leda till håravfall. Överdriven repning eller gnuggning av hårbotten kan orsaka irritation och inflammation som kan resultera sig i tunnare hår eller kala fläckar.

Kliande hårbotten kan indikera en svampinfektion som kallas seborroiskt eksem även känd som mjäll. Om det lämnas obehandlat i detta tillstånd kan det leda till ytterligare skador som orsakar betydande håravfall från båda aktiva som vilande hårstrån som kan komma att resultera i en total minskning av volym/tjocklek på ditt hår över tiden.

Om du upplever en klåda i hårbotten tillsammans med symtom såsom rodnad/irritation eller t.o.m smärta, bör du konsultera en läkare.

Hos oss på Bosses har vi ett brett sortiment av både hårvårdsmärken som finska Cutrin och svensktillverkade Neccin. Hårvårdsprodukter med fokus på en frisk hårbotten, vackert hår och stärkt hudbarriär, och som innehåller sunda ingredienser som löser problem med torr hårbotten och andra hårbotten problem.

Neccin är receptfritt och tillverkas i i Göteborg.

Vårt skandinaviska klimat bjuder på utmaningar i form av kallar vinterdagar och hårda vindar. Hår och hud som utsätts för bistra temperaturer behöver därför mycket fukt och vård för att kunna behålla sin lyster och vitalitet. Cutrin har tagit fasta på det nordiska håret alldeles unika egenskaper och erbjuder därför speciellt framtagna hårprodukter. Här finner du effektiva schampon och balsam som passar det fina och tunna skandinaviska håret. Hårprodukterna håller hög kvalitet till bra pris. Om du dessutom har problem med mjäll, håravfall eller torr hårbotten är produkterna från Cutrin ett säkert kort.

Välkommen in till oss på Bosses så ska vi hjälpa dig med din hårbotten!

Hårbotten 2

Vårdande produkter från Neccin.

Hårbotten 3

Vårdande produkter från Cutrin.

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk