Vad är balayage och hur skiljer det sig från ombre?

kvinna-som-fargat-balayage-hos-bosses-har-och-stil

Kund som färgat balayage hos BOSSES.

Vad är balayage?

Ordet balayage är franskt och betyder ungefär “svepning” och används även på franska för att beskriva svepande rörelser såsom när man sopar med en borste för att städa golvet. Men här ska vi inte prata städning, utan hår. På frisörsalonger åsyftas med balayage en särskild typ av teknik för att applicera hårfärg. Det handlar alltså om hur din frisör applicerar färgen i ditt hår, vilket sker på ett i huvudsak vertikalt sätt. Detta gör att alla hårstrån och toppar inte nödvändigtvis färgas och att övergången mellan ljusa och mörka färger blir nästintill sömlös och ser väldigt naturlig ut.

kvinna-med-ombre

Ombre innebär en annan typ av färgningsteknik.

Vad är ombre?

Även ombre är ett franskt ord och det betyder “skugga”. Den här färgningstekniken fokuserar mer på var färgningen placeras. Ombre innebär en övergång, oftast från en mörkare till en ljusare nyans, sett från hårstrånas rötter och ned till topparna. Målet är att uppnå ett slags dip dye-effekt.

Balayage vs ombre

Så vad är då skillnaden mellan balayage och ombre? Här går vi igenom de mest markanta olikheterna!

Färgningens placering

På en ombre börjar färgningen synas längre ned (alltså närmare topparna) än vad den gör på en balayage. Dessutom är skillnaden mellan mörkt och ljust tydligare på än ombre än på en balayage. 

Teknik

Man kan också skilja balayage och ombre åt genom att se på balayage mer som en hårfärgningsteknik. Vid balayage färgas mindre sektioner med en svepande målning. Ombre är mer av en hårfärgningsstil. För det används en ljusare hårfärg som ser ut att ha lagts horisontellt över svallet. Sedan blandas den in på ett naturligt sätt mot den mörkare färgen och går ända ned till topparna. 

Tid på salongen

Både ombre och balayage är specialiserade färgbehandlingar, vilket innebär att de tar längre tid att utföra på salongen än enklare slingningar och att de bör utföras av en kvalificerad frisör med skickligt handlag och stor färgkunskap. Så visst kan det ta lite längre tid, men resultatet blir så klart därefter!  

Underhåll

Balayage och ombre är både relativt lätta färgbehandlingar att underhålla, då de båda innebär en gradvis och inte total färgning av håret. Därför behöver t.ex. utväxten inte synas lika snabbt som när hela håret färgas. Det är dock viktigt att använda rätt produkter för just ditt hår samt besöka din frisörsalong regelbundet för att de vackra nyanserna ska upprätthållas på ett optimalt sätt.  

Balayage och ombre hos din frisör i Uppsala

Nu hoppas vi att du känner dig mer hemma med vad både balayage och ombre är samt att du lättare kan välja mellan de två när det är dags för en hårbehandling. Vi på Bosses Hår och Styling kan så klart också alltid vägleda dig till den nyans och färgningsteknik som vi tror kommer passa ditt hår och dina önskemål allra bäst. Faktum är att vi har färgat hår i Uppsala i över 100 år. Välkommen att boka tid hos en av de skickliga frisörerna på din frisör i Uppsala.   

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk