Varför tappar man hår? Allt om håravfall.

porträtt av tjej med långt hår som drabbats av håravfall

I princip alla har det eller kommer drabbas av det någon gång i livet. Håravfall är ett ämne inom skönhet och vård som många låter bli att prata om och ser som tabubelagt. Som tur är gör vi professionella frisörer inte det. Här skriver vi om varför man tappar hår någon gång i livet och hur vi på Bosses Hår & Styling kan hjälpa dig. 

Hur mycket hår tappar man per dag?

Den första frågan vi behöver besvara är hur många hårstrån som gemene man tappar i genomsnitt, för att kunna definiera vad håravfall är. Faktum är att alla tappar en del hår varje dag. Detta för att alla våra hårstrån genomgår olika faser, från att de växer ut ur hårsäcken till att de slutligen faller av. Detta gör att man tappar ungefär 50-150 hårstrån per dag, vanligtvis. Tror du att du tappar mer än så kan du eventuellt ha drabbats av håravfall. Det finns flera orsaker till att detta kan uppstå. Nedan går vi igenom några av dem.

en man och en kvinna på en äng som upplever problem med håravfall

Både män och kvinnor tappar hår genom hela livet och kan drabbas av håravfall av olika skäl.

Varför tappar man hår?

Ärftligt håravfall

Genetiska orsaker till håravfall är den mest förekommande typen av håravfall. Det är mer representerat hos män än hos kvinnor, t.ex. är ungefär hälften av alla män i 40-årsåldern drabbade, men det kan hända båda könen. Hos män har man sett att detta kan börja efter puberteten, men håravfallet kan även inledas långt senare. Kvinnor drabbas ofta senare än män, ungefär vid 25-30 år, men man har även sett att kvinnor som går eller gått igenom klimakteriet börjar få symtom av ärftligt håravfall. Ärftligheten ligger i en ökad känslighet för testosteron i hårsäckarna. Med tiden tillbakabildas dessa och slutar fungera. 

Håravfall orsakat av sjukdom och stress

Att tappa mer hår än vanligt under en kortare period kan ske om du utsatt kroppen för mycket påfrestning. Detta kan vara bantning, psykisk stress eller en infektionssjukdom, men även sjukdomsbehandlingar av t.ex. diabetes och sköldkörtelsjukdomar. Har du råkat ut för detta och tappat mer hår än vanligt under några månader växer det ofta ut efter ett halvår. 

Graviditet

När man väntar barn är det också vanligt med ett temporärt håravfall. Detta för att många hårsäckar går in i en vilofas vid graviditet. De brukar dock gå ur vilofasen och bli aktiva några månader efter förlossningen. 

Alopecia areata

Alopecia areata är det medicinska namnet för fläckvis håravfall. Detta visar sig i form av väl avgränsade delar på kroppen, såsom håret, men även skäggväxten eller benet, som är helt hårfria. Sjukdomen är välkänd, orsaken inte lika mycket. Man tror dock att det rör sig om en autoimmun process som gör att hårsäckarna skadas. 

Vi hjälper dig med ditt håravfall

Du bör i första hand söka läkarvård för håravfall om du har kala fläckar eller tappat merparten av ditt hår, om du tappat mycket hår och det inte har växt ut efter ett halvår, eller om du tappar mer hår än vanligt och misstänker att det kan ha orsakats av ett läkemedel du tar. Har du lindrigare problem och stör dig estetiskt på håravfallet är du varmt välkommen till oss på din
frisör i Uppsala. Bosses Hår & Styling har funnits i över 100 år och vi sitter på en enorm mängd erfarenhet. Vi erbjuder klippningar, hårförlängningar, färgbehandlingar och tips och råd om hårvård som passar just ditt hår, oavsett om du har naturligt tunt hår eller har drabbats av mer eller mindre håravfall. Vi har även erfarenhet av peruk och tupéer. Dessutom får du alltid en härlig stund i lyx hos oss.

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk