Varför uppfattas grått hår lite bråkigt och trist?

Det gråa/vita håret kan uppfattas som mer spretigt eller kanske lite grövre än dom vanliga hårstråna. Lite svårjobbade och bråkiga. Är det något du känner igen?

Grått hår

Egentligen så blir vi inte gråhåriga. Vi blir vithåriga och när det blandas med den egna naturliga färgen så uppfattas dom som grå.

När vi blir grå/vithåriga så är det oftast en följd av minskad produktion av melanin som är hårets pigment. Att blir vithårig är en naturlig del av åldrandet som påverkas av genetik, men kan också påverkas av vårt mående.

När håret tappar sin naturliga färg så kan det också förlora sina naturliga oljor och fukt i stråna. Det gör att håret blir torrare, spretigare och svårare att forma till önskad frisyr. När vi uppfattar vårt hår som lite bråkigt så brukar vi oftast gå på mer med våra värmeverktyg, vi försöker forma det mer som vill ha det. När vi tillför mer värme på håret blir det ännu torrare och det gör håret ännu mer bråkigt och spretigt. Resultatet vi får då är oftast inget vi känner oss nöjda med. Strukturen på håret kan också ändras vid åldrandet. Vi kan få en minskad produktion keratin (ett protein som bygger upp håret) Det bidrar tyvärr också att håret upplevs med grovt och mindre smidigt. Och gå runt och känna sin missnöjd är inte så roligt.

Vad ska vi göra då?

För att hantera det grå/vita håret så behövs det regelbunden användning av fukt i håret. Och att man försöker minska på värmeverktygen. Det får håret att må bättre och ger i sin tur förbättrad textur och mjukhet. Ditt hår blir mer glansigt och lättare att forma.

Det finns många bra produkter att använda för att håret skall må bra.

 Schampo:

När du väljer ut ett schampo så är det viktigt att tänka på allt från hårbotten, kvalitén på håret och ditt önskemål.

Balsam:

När du börjat få vita andelar i ditt hår så är det viktigt att tänka på att tillföra fukt i ditt hår. Har du ett fintrådigt hår så är det viktigt att du använder ett balsam med fukt som inte tynger ner ditt hår. Och har du ett grövre hår så kan du använda ett balsam som ger lite mer intensiv fukt.

Inpackning:

Att göra en inpackning mellan varven är något vi ofta är dåliga på. Tiden går åt till annat… Men det finns inpackningar som inte behöver sitta så länge. Oftast bara några minuter, så passa på att göra en sådan medan du tar hand om övriga kroppen. När du väljer inpackning så bör du tänka på vad du har för kvalité, har du färgat ditt hår eller är du tex lockig mm

Leave in:

Leave-in är en produkt som du har i håret efter du tvättat ditt hår. Den sätter du i håret efter du handduks torkat ditt hår. Den skall lämnas kvar och återfuktar håret mellan dina tvättar.

Sen väljer du passande stylingprodukter som passar dina önskningar, men att börja med ett värmeskydd är något som är viktigt. Det skyddar mot fön och värmetänger.

Du är välkommen in till oss med dina frågor och funderingar så hjälper vi dig!

  • Inspiration, erbjudanden & nyheter i vårt nyhetsbrev

Obligatorisk